Medicii specialiști și pacienții care suferă de boli inflamatorii reumatismale reclamă dispariția de pe piață a celui mai utilizat medicament în tratamentul poliartritei reumatoide, spunând că situația are efecte „dramatice” pentru persoanele bolnave, care sunt nevoite să îl cumpere din străinătate.
Simona Rednic, vicepreședintele Societății Române de Reumatologie și membru al Comisiei de reumatologie a Ministerului Sănătății, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că dispariția de pe piață a medicamentului „înseamnă un număr enorm de mare de pacienți care rămân fără terapia de prima linie, înseamnă recăderi, adică revenirea la starea de durere”.
„Metotrexatul este cel mai utilizat medicament în tratamentul poliartritei reumatoide și nu se mai găsește deloc pe piața din România. Dispariția acestui medicament are efecte dramatice pentru pacienți, și înseamnă un număr enorm de mare de pacienți care rămân fără terapia de prima linie, înseamnă recăderi, adică revenirea la starea de durere. Înlocuirea lui nu se poate face, pentru că nu există preparate similare. Inițial, în 2005, au dispărut tabletele, iar acestea au fost înlocuite de fiole intramusculare, care au dispărut și ele și au fost înlocuite cu fiole subcutanate, în seringi preumplute, care nu se găsesc nici ele pe piață de câteva luni. Față de tablete, prețul fiolelor este de o sută de ori mai mare. Pacienții noștri sunt nevoiți să cumpere Metotrexatul din Ungaria, Bulgaria, Spania”, a spus Rednic, citat de corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit acesteia, unu la sută din populația României suferă de poliartrite, iar 80 la sută dintre aceste persoane ar trebui să ia acest medicament.
„Am făcut un memoriu la Ministerul Sănătății, CNAS, la CJAS Cluj și la DSP Cluj și așteptăm un răspuns. Probabil o soluție ar fi reintroducerea pe listele de gratuități a Metotrexatului oral, pentru ca el să poată să fie importat. Până atunci ar trebui asigurate stocuri de Metotrexat injectabil, subcutanat sau intramuscular”, a spus Rednic.
Andrei Huțanu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Reumatismale Inflamatorii din Transilvania, a declarat, în aceeași conferință de presă, că pacienții susțin demersurile medicilor în condițiile în care situația este „îngrijorătoare”.
„Acest medicament nu se mai găsește pe piață. Este un medicament susținut de CNAS, pacienții nu îl plătesc, dar cu toate acestea lipsește. Îl găsesc doar adus din străinătate, ceea ce nu e normal. Dacă nu se primește un răspuns la memoriul medicilor, vom înainta și noi un memoriu autorităților medicale”, a spus Huțanu.